Είμαι σαχλός και αδρανής…

Ήτανε μια εποχή παλιά που απογοητευμένος από την μέχρι τότε πορεία μου σε ότι αφορά την καριέρα μου και την γρήγορη εξέλιξή της, σκέφτηκα να πάρω μερικές σοβαρές αποφάσεις. Βλέποντας και συζητώντας κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο πιο γρήγορος και εύκολος δρόμος για να πετύχω επιτάχυνση της διαδικασίας ήτανε να γίνω γλείφτης. Όσο πιο μεγάλη η γλώσσα, τόσο το καλύτερο…Τα πάντα συνηγορούσαν προς αυτήν την κατεύθυνση.


Ψάχνοντας λοιπόν τον τρόπο, απευθύνθηκα σε κάποια βιβλιοπωλεία και προμηθεύτηκα ένα σπουδαίο σύγγραμμα γλωσσολογίας. Έπεσα με τα μούτρα, που λένε, στο διάβασμα ώσπου κάποια στιγμή μαθαίνω το εξής εξωφρενικό και απλό συνάμα, ότι δηλαδή τα όργανα της άρθρωσης προτιμούν να παραμείνουν στην ίδια θέση παρά να αλλάξουν θέση!!!

Αυτό είναι μια εκδήλωση, λέει, αδράνειας της γλώσσας και γι αυτό αναρωτιόμουν τόσα χρόνια γιατί ενώ γράφουμε – στον γραπτό λόγο – για παράδειγμα «α! τον πούστη», στον προφορικό λόγο λέμε «α! το μπούστη»! Αμέσως μετά επιβεβαίωσα ότι η νέα αυτή – για μένα – ανακάλυψη ισχύει μέσω της πειραματικής μεθόδου. Έγραψα: «Δεν πας να …;» και είπα αμέσως μετά: «Δε μπας να…;». «Στου κουφού την πόρτα…» και «Στου κουφού τη μπόρτα…».

Αφού σιγουρεύτηκα, έδωσα συγχαρητήρια στην γλώσσα μου για την τεμπελιά της – συγχαρητήρια που αξίζουν και στη δικιά σας. Κι επειδή η λέξη τεμπελιά δεν είναι και ό,τι καλύτερο, την αντικατέστησα με την πιο σικ έκφραση «φωνολογική οικονομία» που διάβασα στο ίδιο σύγγραμμα. Τώρα όμως μιας και δεν έχω ανακαλύψει ακόμη κάτι σχετικά με την γραφολογική οικονομία – κάτι επίσημο δηλαδή – θα σταματήσω αυτό το κείμενο εδώ.-

Μια αξιοζήλευτη προσωπικότητα, με μια αξιοζήλευτη γλώσσα…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

  • Thessaloniki 360 virtual city guide

  • Chalkidiki 360

  • Αrchitectural Visualization

  • Little Planet

Αρέσει σε %d bloggers: